Nijmeegse Vierdaagse: de oorsprong, afstanden en de betekenis van gladiolen

Gepubliceerd op 15 juli 2025 om 16:46

Elke derde week van juli staat Nijmegen volledig op z’n kop tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Duizenden wandelaars uit binnen- en buitenland trotseren vier dagen lang de mooiste routes van de regio. Maar waar komt dit wereldberoemde wandelevenement eigenlijk vandaan, en welke afstanden worden er gelopen? 

 

Een stukje geschiedenis

De Vierdaagse vindt zijn oorsprong in 1909, toen de eerste marsen werden georganiseerd door de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding. Destijds vertrokken de deelnemers vanuit verschillende plekken in Nederland. Pas in 1916 kreeg Nijmegen een vaste rol als start- en finishplaats, vanwege de prachtige heuvelachtige omgeving en de gastvrije ontvangst.

In de loop der jaren groeide het evenement uit tot de grootste wandeltocht ter wereld, met inmiddels ruim 45.000 wandelaars die deelnemen. Wat ooit begon als een militaire oefenmars is uitgegroeid tot een sportief feest voor jong en oud, met de stad Nijmegen als bruisend middelpunt.

 

De afstanden van de Vierdaagse

Tijdens de Vierdaagse lopen deelnemers vier dagen achter elkaar een vaste afstand. De keuze is afhankelijk van leeftijd en geslacht, maar ook van persoonlijke uitdaging:

- 30 km per dag: jongeren vanaf 12 tot 16 jaar en iedereen vanaf 60 jaar.

- 40 km per dag: vrouwen van 16 tot 60 jaar, mannen vanaf 50 jaar, militairen met 10 kg bepakking.

- 50 km per dag: verplicht voor mannen van 18 tot 50 jaar.

 

Meer lopen mag, maar minder dan de reglementaire afstand mag niet.

 

Elke dag heeft een andere route:

Dag 1: dag van Elst

Dag 2: dag van Wijchen

Dag 3: dag van Groesbeek en de Zeven Heuvelen

Dag 4: dag van Cuijk

 

De betekenis van de gladiolen

De laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse eindigt traditiegetrouw op de Via Gladiola, de St. Annastraat die voor deze gelegenheid feestelijk is versierd. Wandelaars ontvangen hier gladiolen van hun familie, vrienden en toeschouwers. Maar waarom juist deze bloem?

De gladiool staat symbool voor kracht, overwinning en trots. De naam komt van het Latijnse gladius, wat zwaard betekent. In de Romeinse tijd kregen gladiatoren gladiolen als teken van bewondering na een overwinning in de arena. Zo worden wandelaars tijdens de Vierdaagse ook geëerd voor hun prestatie, een traditie die de intocht tot een emotioneel en onvergetelijk moment maakt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.